Bruno profielfoto.jpg

Mijn naam is Bruno en ik heb van mijn twee passies - fietsen en filmen - mijn werk gemaakt. Ik vind het geweldig om mensen te helpen bij het beter worden in fietsen. Met deze site probeer ik zoveel mogelijk informatie en vermaak te delen.

Bekijk mijn socials voor meer info.

Cliniclowns in Actie

Cliniclowns in Actie

Van normale clowns ben ik geen fan en sinds ik een kind heb vind ik het confronterend zieke kinderen te zien. Maar de verwachtingen die ik van Cliniclowns had, klopten niet. Cliniclowns zijn niet gewone clowns die zich vergeten zijn te schminken. Het is een totaal ander soort onder de clowns.

Het kostuum van de Cliniclown is minder schreeuwerig en toch opvallend genoeg om de barrière van de realiteit te doorbreken. Ze dragen vrolijke kledingstukken in vloekende kleuren: een geruit overhemd, bretels, korte broek en een rode neus. Het zijn deze kleine aanpassingen die ervoor zorgen dat kinderen – en volwassenen – gemakkelijker meekunnen in het toneelstukje dat ze opvoeren.

Cliniclowns Constant en Maureen arriveren op de afdeling en onmiddellijk slaat de sfeer op de afdeling om, alsof er twee beroemde mensen gearriveerd zijn. Welke afdeling het ook is, van kinderen met kanker tot aan een verzorgingshuis voor dementerende ouderen, iedereen is nieuwsgierig en geniet mee.

20190522_111552-2.jpg

Ze brengen positieve emoties de afdeling op. Ze leiden de kinderen even af van hun pijn of verdriet en dat op zo’n manier dat de kinderen de vrijheid voelen nee te zeggen tegen de aandacht. Wanneer iemand geen zin heeft mee te gaan in het spel, zoals vandaag een meisje van zestien, dan respecteren ze dat en zetten ze geen druk. Ze zijn een hele ochtend op een afdeling en ieder kind krijgt aandacht.

Al werken Constant en Maureen al jaren als Cliniclown, soms maken situaties die ze zien nog steeds grote indruk. Bijvoorbeeld wanneer een jongen met een dwarslaesie vanaf zijn nek verlamd is. Dan zit je ‘s avonds toch anders aan tafel tegenover je eigen zoon. Dat doet wat met je. Hoe professioneel en ervaren je als cliniclown ook bent,’ zegt een van hen als we samen napraten.

20190522_110825-2.jpg

Cliniclowns brengen positiviteit op een afdeling waar vooral verdriet aanwezig is. Ook de verpleging heeft voor een moment afleiding van de zwaarte van hun werk.

Cliniclowns zijn er op dat soort momenten ook voor elkaar. Een situatie samen meemaken en erover kunnen napraten doet goed. Wanneer je elke week op een afdeling komt en een jongen in bed ziet liggen, en plotseling tref je een leeg bed aan, dan doet dat zeer. Dat is even slikken. Maar eigenlijk is het vooral een groot feest wanneer Cliniclowns op de afdeling komen.

Misschien verwacht je het niet, maar het zijn van Cliniclown is een serieuze baan. Je kunt ook niet zomaar clown worden, je moet ervoor opgeleid zijn en je hebt regelmatig bijscholing. De Cliniclowns die door heel het land werken, zijn in vaste dienst bij een organisatie die vanuit Amersfoort opereert.

20190522_112350-2.jpg

Goed werk moet beloond worden. Wil je het werk van de cliniclowns steunen? Dat kun je heel gemakkelijk doen door Kevin zijn Alpentocht te sponseren. Voor zijn persoonlijke pagina klik je hier.

Hoe beklim je als beginner Col de Galibier?

Hoe beklim je als beginner Col de Galibier?